Maan muisti

Ympäristötaideteos ajalla 27.1.−15.5.2018 muistaa Suomen Sisällissodassa vuonna 1918 kuolleita miehiä, naisia ja lapsia.

Avajaiset lauantaina 27.1.2018 klo 13−14. Tervetuloa!

Ympäristötaideteos Lappeenrannan Ilottulan metsässä Pajarin suvun mailla muistuttaa meitä Suomen historian ehkä vaikeimmasta tapahtumasta, Suomen Sisällissodasta. Suomen Sisällissodan seurauksena kuoli taisteluissa, telotettuina tai vankileireillä yhteensä noin 39 550 ihmistä.[1] Tämä luku suhteutettuna Suomen silloiseen asukaslukuun 3 134 300 (vuoden 1917 väkiluku) oli n. 1,26 % maan väestöstä. [2]

Paikan koordinaatit ovat N 6775933,496 E 574105,536 (ETRS -TM35FIN)*

Tämä ympäristötaideteos haluaa muistaa erityisesti sodassa teloitettuja. Teoksen paikaksi valikoitui syrjäinen metsäpaikka lyhyen kävelymatkan päässä tieltä, sillä moni sodassa teloitettu päätyi viimeiseen leposijaansa nimenomaan jonnekin metsään, pellolle, tien laitaan tai hiekkakuoppaan. [3] Teos kysyy, voisiko tällä paikalla olla hauta? Miltä se meistä tuntuisi?

Ihmiset ovat tervetulleita vierailemaan paikalla ja muistamaan sodassa menehtyneitä sukulaisiaan, läheisiään ja tuntemattomia. Paikalla voi muistoksi kiinnittää aitaan punaisia ja valkoisia nauhoja. Näyttelyn päätyttyä 15.5.2018 kaikki muistonauhat siirretään läheiseen puuhun, mihin ne saavat jäädä. Tällaiset muisto- ja rukousnauhat ovat tapa, jota jotkut sukukansamme edelleen noudattavat.

Teoksen nimi Maan muisti kertoo siitä, että vaikka me ihmiset unohtaisimme monia asioita, maaperä itsessään kantaa tietoa tapahtumista satoja tai jopa tuhansia vuosia. Lohdullisesti voi ajatella, että Maa ei vain muista vaan myös ymmärtää.

Teokselle rinnakkaisena esitetään Korppiradiossa teos MAAN MUISTI. Teoksen idea on yksinkertainen, lukea ääneen Sisällissodassa kaatuneiden nimiä aakkosjärjestyksessä. Tämä on jokin tapa legitimoida sodassa surmansa saaneiden oikeutta tulla muistetuiksi ja yleensäkin esittää ajatus siitä, että historiasta voi oppia, jos ihmiset niin haluavat. Korppiradio on netissä kuuluva epäkaupallinen radioasema, jonka studio sijaitsee Helsingin Vallilassa.

MAAN MUISTI ei halua syyttää ketään, vaan muistuttaa siitä, että seisomme meitä ennen tulleiden harteilla. Suomalaiset saavat kiittää edesmenneitä sukupolvia siitä hyvinvoinnista, joka meille nykyään niin helposti tuntuu itsestäänselvyydeltä. Tätä hyvinvointia ovat rauha, kansallinen itsenäisyys, taloudellinen hyvinvointi, oikeuslaitos ja tasa-arvo.

Taitelija Sisko Pajari on valmistunut humanististen tieteiden kandidaatiksi Helsingin yliopiston taidehistorian oppiaineesta vuonna 2011. Tällä hetkellä hän opiskelee Vapaan taidekoulun 2. vuosikurssilla taidemaalariksi sekä viimeistelee maisteriopintojaan arkeologian oppiaineeseen Helsingissä. Häntä kiinnostaa molemmissa ammateissaan kadonnut, unohdettu, löydetty ja merkittävä.

*Reittiohjeet: Tule Ilottulantietä kohti Joutsenoa. Sepänmäentien risteyksen jälkeen oikealle on yksityistie (Tuosantie), jolle käännyt. Tätä tietä kuljet n. 350 metriä, jonka jälkeen pellon jälkeen oikealla on opaste metsään (kohdassa Tuosantie 56). Metsään matkaa MAAN MUISTIN paikalle on vielä n. 50 metriä. Paikalla ei ole parkkipaikkaa tms. joten kannattaa miettiä etukäteen mihin auton voi turvallisesti jättää, ellet tule pyörällä tai kävellen.

[1] Suomen sotasurmat 1914−1922. Vuosina 1914−22 sotaoloissa surmansa saaneiden nimitiedosto.
[2] Tilastokeskus. Väestönkehitys itsenäisessä Suomessa – kasvun vuosikymmenistä kohti harmaantuvaa Suomea.
[3] Kemppainen & Elomaa, passim.

BIBLIOGRAFIA:
Painettu kirjallisuus:
Kemppainen, Jouni K. ; Elomaa, Pekka, 2007. Paha maisema. Helsingin sanomat.
Internet-lähteet:
Suomen sotasurmat 1914−1922. Vuosina 1914−22 sotaoloissa surmansa saaneiden nimitiedosto.
<http://vesta.narc.fi/cgi-bin/db2www/sotasurmaetusivu/main> (1.1.2018)
Tilastokeskus. Väestönkehitys itsenäisessä Suomessa – kasvun vuosikymmenistä kohti harmaantuvaa Suomea.
<https://www.stat.fi/tup/suomi90/joulukuu.html> (1.1.2018)

taiteilija Sisko Pajarin kotisivu